Kinderen en verlies

Elke ouder wil het liefste zijn kind beschermen tegen nare, pijnlijke ervaringen en gebeurtenissen. Dit is echter onmogelijk, want elk kind krijgt op een bepaald moment in zijn leven te maken met een verlies. Kinderen, hoe jong dan ook, kijken daar op hun eigen manier naar. Ze gaan er anders mee om dan een volwassene. Ze worden niet alleen geconfronteerd met hun eigen verlies, maar ook met het verdriet van de mensen om hen heen. En hoe ze omgaan met het verlies is ook afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt.

Kinderen kunnen ook verdrietig zijn over gebeurtenissen waar je als ouder of verzorger niet bij stil staat. Zo kunnen ze last hebben van een verhuizing van een vriendje of vriendinnetje, of ze maken zich zorgen over opa of oma die ziek is. Ze kunnen zelf niet altijd goed benoemen wat er aan de hand is, maar vertonen in het dagelijkse leven ander afwijkend gedrag. Door onze begeleiding kunnen we samen met het kind zorgen dat ze weer in hun eigen kracht komen te staan.

Kinderen zijn over het algemeen erg veerkrachtig en kunnen een verlies aan omdat ze voldoende steun hebben van hun naasten. Dit betekent echter niet dat het een makkelijke opgave voor ze is.

Als je je zorgen maakt over je kind of je ziet dat je kind na een verlies afwijkend gedrag vertoont, neem dan contact met ons op. Dan bespreken we hoe we jouw kind het beste kunnen bijstaan.